MTA ÖK a sajtóban, médiában

Az MTA ÖK kutatóinak, rendezvényeinek és eredményeinek megjelenése a sajtóban vagy más médiában.

2017-03-25 mixonline.hu

...A tilalom feloldását a halgazdálkodási társaság kezdeményezte, miként a korábbi években is, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet szakértői véleménye alapján. Eszerint a Balaton természetes pontyszaporulata ma sem számottevő, ezért nincs jelentősége az ívási időszakban bevezetett fogási korlátozásnak. - A tilalom feloldása a Balaton összes befolyójára is érvényes, kivéve kettőt. A Balatoni Horgászrend idei változása miatt ugyanis - a korábbi gyakorlattól eltérően - két nagy befolyón érvénybe lép majd a pontytilalom - hívta fel a figyelmet az ágazatvezető. - mixonline.hu (03.25)

2017-03-24 greenfo.hu, piacesprofit.hu, gepnarancs.hu

Az MTA által közzétett szakmai nyilatkozat szeint "a neonikotinoidok negatívabban érinthetik a hasznos szervezeteket, mint a kártevőket, ami miatt a vegyszeres kezelések akár nettó terméscsökkenést is okozhatnak." A méhgyilkos vegyszerek használata ráadásul teljesen indokolatlan. Az elmúlt években neonikotinoidok híján is rekordtermések születtek itthon . A Bizottság jelenlegi javaslatában a neonikotinoid vegyszerek használatát kizárólag üvegházi körülmények között engedélyezné, minden más formájában betiltaná. - greenfo.hu (03.24)

Az Európai Bizottság védené a méheket (03.26) piacesprofit.hu

Az Európai Bizottság védené a méheket, de a döntés a tagállamok kezében van (03.24) gepnarancs.hu

2017-03-21 Napló
Hol és miért kékebb a Balaton?

Utánajártunk, mivel foglalkoztak a laboridőszakban a balatoni limnológiai intézet kutatói. Az algák több szempontból alapvetően meghatározzák a víz minőségét, így például azt is, hogy alkalmas-e fürdésre a Balaton. Somogyi Boglárka, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet alga- és makrofitonkutató csoportjának tudományos munkatársa mesélt a tóban élő rengeteg algafajról, törzstenyészetekről, és arról, miért kékebb a Balaton keleti területe, mint a nyugati. - *LEITNER VERA - Napló (13. oldal)

2017-03-17 tisztajovo.hu

A hazai esemény weboldala: http://ecolifegroup.hu/events/bea-johnson A sztárelőadó mellett az est házigazdája a szintén "zöldgalléros" Bombera Krisztina folytat majd kerekasztal-beszélgetést olyan szakemberekkel és cégek képviselőivel, akik valamennyien érintettek a hulladékmentesség témakörében: Jelen lesz Dorogi Gabriella (Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.), Erdős László (MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa), Kump Edina (környezetvédelmi szakember, hulladékmentes.eu), Urbán Csilla (Humusz Szövetség alelnöke) és Vadon János (televíziós és rádiós műsorvezető, Reggeli Show). - tisztajovo.hu (03.17)

2017-03-17 mta.hu

Ezek természetvédelmi jelentőségéről jelent meg cikk a Biological Conservation című tudományos folyóiratban az MTA Ökológiai Kutatóközpont volt és jelenlegi munkatársainak a közreműködésével. A cikkről a New Scientist is beszámolt. A Kiskunsági Nemzeti Park kapujában fekvő Apaj közelében található szikes rétre hullott bombák több mint száz 3-12 méter átmérőjű tölcsért ütöttek egy körülbelül 25 hektáros területen. - mta.hu (03.17)

2017-03-17 Élet és Tudomány
ÖKO-SZIGET HARMADSZOR

A kötött programokat szakmai partnerek (az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete és Ökológiai és Botanikai Intézete, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a WWF, és a CEEweb a Biológiai Sokféleségért) szabadon látogatható programjai színesítik. Megtekinthető továbbá a Gangesz és Duna gyerekrajz-kiállítás az Agra Kulturális Utazási Társaság jóvoltából. - Élet és Tudomány (03.16 - 349. oldal)

2017-03-16 magyarmezogazdasag.hu

A kormány intézkedési terve szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által koordinált Nemzeti Víztudományi Kutatási Program feladata lesz a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozása - közölte az intézmény. Április 30-ig felméri a kormány a vízgazdálkodási kutatóhálózat létrehozásának lehetőségeit, és az MTA által megfogalmazott szempontok figyelembevételével javaslatot tesz a kutatóhálózat kiépítésére. A közlemény felidézi: Lovász László, az MTA elnöke 2016 májusában jelentette be, hogy az Akadémia több új nagy ívű kutatási programot indít, köztük létrehozza a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programot, mivel mértékadó vélemények szerint a víz lesz az első számú globális probléma a következő évtizedekben.- magyarmezogazdasag.hu (03.16)

2017-03-15 mti.hu, webradio.hu

"Nagyon boldog vagyok, hogy a díjon keresztül a szakterület láthatóbbá válik Magyarországon is" - mondta el az MTI-nek a világ egyik legismertebb evolúcióbiológusaként számon tartott Szathmáry Eörs, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Academia Europaea tagja, akit szerdán Széchenyi-díjjal tüntettek ki a Parlamentben. Az 57 éves biológus, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete Növényrendszertani Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékén tanít, az elméleti és evolúcióbiológia világszerte nagyra becsült kutatójaként az élet keletkezésével és a genetikai kód eredetével kapcsolatos figyelemre méltó kutatásai mellett a nyelv eredetének és evolúciójának vizsgálata terén is meghatározó tudományos eredményei elismeréseként kapta a díjat. - mti.hu (03.15)

Március 15. - Széchenyi-díj - Szathmáry Eörs biológus (03.15) webradio.hu

2017-03-15 Kertészet és Szőlészet
Öntözővíz-minőség

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja az Országos Közegészségügyi Központtal, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjával és a Smaragd GSH Kft.-vel közösen 693,13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az öntözővíz minőségének kutatására, a növénytermesztés optimalizálására. Az öntözővizek egy része nagy mennyiségben. tartalmaz toxikus nyomelemeket, ezért egyebek mellett azt kutatják, hogy bizonyos adalékanyagokkal milyen módon finomítsák azt a hiányelemek beépítésével - ismertette Záray Gyula projektvezető. - Kertészet és Szőlészet (03.14 - 3. oldal)

2017-03-14 hirado.hu, mti.hu, greenfo.hu és más média

A kormány intézkedési terve szerint a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Nemzeti Víztudományi Kutatási Program feladata lesz a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozása. Ezt közölte a tudós társaság az MTI-vel kedden. A közlemény felidézi: Lovász László, az MTA elnöke 2016 májusában jelentette be, hogy az Akadémia több új nagy ívű kutatási programot indít, köztük létrehozza a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programot, mivel mértékadó vélemények szerint a víz lesz az első számú globális probléma a következő évtizedekben. - sikerado.hu (03.14)

Az MTA felel a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozásáért (03.14) webradio.hu

Az MTA felel a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozásáért (03.14) mti.hu

Az MTA felel a vízstratégia szakmaiságáért (03.15) greenfo.hu

Az MTA felel a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozásáért (03.14) velemenyezd.hu

Az MTA felel a vízstratégia tudományosságáért (03.14) nrgreport.com

[Az MTA felel a Nemzeti Vízstratégia tudományos megalapozásáért (03.14) hirado.hu]

2017-03-05 compassmagazin.hu

A Magyar Tudományos Akadémia MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye felidézi, hogy idén a befagyott Balaton jege elérte a 30 centiméteres vastagságot, ezért az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre, hogy a tavi üledékek vizsgálatával rekonstruálni tudják a múlt éghajlatát. A kutatók három napig dolgoztak a tavon Balatonudvari és Balatonszárszó közt. A mintavételezéshez szükséges felszerelést szánokon juttatták el a parttól csaknem négy kilométer távolságban lévő fúráspontokhoz, amelyek kijelölése során arra törekedtek, hogy illeszkedjenek a Balatonon végzett korábbi történeti kutatásokhoz. - compassmagazin.hu (03.05)

2017-03-04 erdo-mezo.hu

A nemzetközi kapcsolatok mellett a beruházás hozzájárul a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetével, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjával, illetve több hazai felsőoktatási intézménnyel már jelenleg is folyó kutatások bővítéséhez. Az eredmények közvetlenül megjelennek az oktatásban és a kutatói utánpótlás nevelésében is elsősorban tudományos közlemények, PhD dolgozatok, diploma- és szakdolgozatok formájában. (Soproni Egyetem) - erdo-mezo.hu (03.04)

2017-03-04 innoteka.hu

Az elemzést a Nature tudományos folyóirat közölte, a cikk társszerzője volt az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Kröel-Dulay György is. A kutatás során az elmúlt húsz évben Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában összesen negyvenkilenc hely­s­zínen folytatott melegítéses terepkísérletek ered­ményeit vették figyelembe. Ilyen, a klímaválto­zás hatásait kutató kísérlet zajlik 2001 óta a Kiskun­ságban is, amelynek eredményei szintén be­ke­rül­tek az elemzésbe. - innoteka.hu (03.04)

2017-03-04 Duna TV

Március 4-én délelőtt a Duna TV Családbarát magazinban Kósa Gézával a vácrátóti Nemzeti Botanikuskert vezetőjével készült riport a kert kora tavaszi növényeiről, a téltemetőről, a hóvirágról és a tavaszi tőzikéről.

11 perc 30 másodperchez kell húzni a csúszkát, onnan indul a riport.

2017-03-03 welovebalaton.hu

Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Intézetkutatója az InfoRádió felkérésére nyilatkozott a napokban a Balaton vízminőségéről. Elmondta, hogy a vastag és tartós jégpáncél megakadályozta a víz felkeveredését, pedig az üledékfelszínen élő, a víz minősége szempontjából fontos, sok oxigént termelő algáknak a felszín közelébe kell jutniuk, hogy megfelelő mennyiségű fényhez jussanak. Így azok(kal) az algák(kal) jártak/járunk idén jól, akik ostorkáikat bevetve képesek voltak aktív mozgásra. - welovebalaton.hu (03.03)

2017-03-02 innoportal.hu

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja az Országos Közegészségügyi Központtal, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjával és a Smaragd GSH Kft.-vel közösen 693,13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az öntözővíz minőségének kutatására, a növénytermesztés optimalizálására - közölte az MTA az MTI-vel hétfőn. Az öntözővizek egy részének magas a toxikus nyomelem tartalma, ezért egyebek mellett azt kutatják, hogy bizonyos adalékanyagokkal milyen módon optimalizálják azt a hiányelemek beépítésével - ismertette Záray Gyula projektvezető. - innoportal.hu (03.02)

2017-03-01 Kertészet és Szőlészet
Legjobb a legjobbak között a Pannon Magbank

A Növényi Diverzitás Központ (NöDiK), az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete (MTA ÖK ÖBI), valamint az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága dolgozott együtt azzal a céllal, hogy összegyűjtsenek legalább 800 olyan növényfajt, amelyek a Kárpát-medencében őshonosak, és magvaikat hosszú távon, génbankban lehet tárolni. A 800 növényfaj a vadon élő honos növényflóra mintegy felét jelenti. Végül 910 faj 1853 magtételének gyűjtését és tárolását oldották meg, köztük 204 védett és 45 fokozottan védett faj szerepel. - Kertészet és Szőlészet (02.01 - 4. oldal)

2017-02-28 welovebalaton.hu

Idén a Balaton jege lehetővé tette, hogy a Magyar Tudományos Akadémiamunkatársaia parttól 2-4 kilométerre fekvő, régebbi fúrási pontok közelében újra mintákat tudjanak venni a víz alatti talajrétegekből, és rekonstruálják a múltbéli időjárási viszonyokat, amelyek sokat elárulhatnak a most zajlóklímaváltozásról. Balatonudvari és Balatonszárszó között három olyan pontot választottak, aholnagy vastagságban találhatók meg a fiatal üledékek, és a hullámzás okozta felkeveredés a legkisebb mértékű. - welovebalaton.hu (02.28)

2017-02-28 greenfo.hu

A gyűjtés négy éve alatt a védett és fokozottan védett növényekre, illetve más, fontos szerepet betöltő fajokra koncentráltunk - tudtuk meg Török Katalintól, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársától. (A projekt a Növényi Diverzitás Központ, az MTA Ökológiai Kutatóközpont és az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága együttműködésével valósult meg.) A Magyarországon vadon élő mintegy 2200 magasabb rendű, úgynevezett edényes növény közül majdnem 1800 faj magja lehet alkalmas hosszú távú hűtéses tárolásra. - greenfo.hu (02.28)

2017-02-26 Magyar Idők

A gyűjtés négy éve alatt a védett és fokozottan védett növényekre, illetve más, fontos szerepet betöltő fajokra koncentráltunk - tudtuk meg Török Katalintól, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársától. (A projekt a Növényi Diverzitás Központ, az MTA Ökológiai Kutatóközpont és az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága együttműködésével valósult meg.) - A Magyarországon vadon élő mintegy 2200 magasabb rendű, úgynevezett edényes növény közül majdnem 1800 faj magja lehet alkalmas hosszú távú hűtéses tárolásra. *Ötvös Zoltán - Magyar Idők (02.25 - 31. oldal)
[Magtár (02.26) magyaridok.hu]

Oldalak

Kapcsolódó oldalak: