Média

2020-04-04 Magyar Horgász (print)
Busamegjelölések a Balatonon

A fenntartható horgászatot megalapozó GINOP programban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. konzorciumi vezetésével közreműködik az Ökológiai Kutatóközpont is. A kutatás célja a busaállomány térbeli eloszlásának, tartózkodási helyének és vonulási útvonalainak megismerése. A busa vándorlásának követésére a kutatók műholdas helymeghatározásra alkalmas jelölő készüléket rögzítettek a busákra. A módszert eredetileg nagytestű tengeri halakra és emlősökre dolgozták ki, édesvízi halakon való alkalmazása a Balatonon valósult meg először.

2020-04-03 Magyar Hang

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által március elején pandémiának minősített koronavírus-járvány felbecsülhetetlen gazdasági és társadalmi károkat okoz, és komoly kihívás elé állítja a tudományt. Mivel az ember természetre gyakorolt hatásai miatt egyre nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő a jövőben hasonló járványok, felértékelődött az előrejelzés és a megelőzés szerepe. Ebben nyújthat segítséget a DAMA-protokoll, amelyről Garamszegi László Zsolt ökológust-evolúcióbiológust, az (egykori MTA) Ökológiai és Botanikai Intézet vezetőjét kérdeztük.

2020-04-02 egeszsegkalauz.hu

Gondolta volna, hogy egy sünben akár 240 kullancs is lehet? Dr. Földvári Gábor parazitológus (MTA Ökológiai Kutatóközpont) és csapata hosszú időn keresztül vizsgálta a Margitszigeten élő sünöket és a rajtuk élősködő kullancsokat. Az egzotikus kullancsfajok és kórokozók felbukkanására akár egy belvárosi parkban is számítani lehet. A vándormadarak sokat hoznak be ebből a fajból, de eddig nem tudtak megtelepedni, mert ez a trópusi, szubtrópusi kullancs a meleg időjárást kedveli, viszont a klímaváltozás miatt már hazánkban is túlélhet.”

2020-03-31 hirbalaton.hu

A szervezők tartva korábbi ígéretüket, az internet segítségével megtartják a Balaton Régió március 24-re tervezett, majd a járványügyi intézkedésekkel összhangban elhalasztott siófoki Víz Világnapi Konferenciáját április 9-én csütörtökön. A konferencia programjából: 11.20 – 11.40 A klímaváltozás vízminőségre gyakorolt hatásainak vizsgálata, mezokozmosz kísérletek eredményeinek bemutatása, előadó: Dr. Jordán Ferenc igazgató, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet

2020-03-30 RTL Klub Fókusz

Lukács Balázs András tudományos munkatárs: a koronavírus járvány hatására csökken a légszennyezettség, ennek jelentős hatása van a vizek állapotára is. A leülepedő vízbe több fény jut be, amely jobb lehetőséget nyújt a növények és az állatok számára is. A fokozott fertőtlenítés miatt viszont most több tisztítószer és gyógyszermaradvány jut a vizekbe. A járvány elmúltával az ipari termelés felpörgetése sőt a kibocsátási határértékek fellazítása várható.

2020-03-30 168ora.hu

Egy magyar IT-csapat olyan mobilalkamazást fejleszt, amely megmondja, hogy találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt 14 napban, mikor, mennyire volt közel hozzánk. A cég alapítóját, Werderits Krisztiánt kérdeztük. ..Megkeresett az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézettől dr. Garamszegi László Zsolt virológus, aki támogatja az ötletet. Abban maradtunk, hogy tudományos célokra külön egy speciális alkalmazást kellene kifejleszteni. Azt is mérlegelnünk kellett, hogy ne okozzunk pánikot az alkalmazással. Ha valaki kap egy ilyen értesítést, mi rögtön felhívjuk a figyelmét, hogy mi a teendő ilyenkor. Nem jelenti azt, hogy megfertőződött, csak idézze fel a találkozást, mennyire járt közel az illető személyhez, és ennek alapján mérlegelje a potenciális kockázatot, döntse el, szükséges-e orvoshoz fordulnia. Ha ezzel elérjük, hogy az illető önmagára potenciális fertőzöttként tekint, és csökkenti a szociális érintkezések számát, és inkább otthon marad, az már pozitív eredmény volna.

Oldalak