Média

2020-01-22 Klasszik Rádió

A madarak képesek új dallamok megtanulására, énekük divatszerűen változhat, és a madárénekben az egyedeket is meg lehet határozni. Garamszegi László Zsolt a Klasszik Rádió reggeli műsorában, többek között a Chopin prelűdöt tanuló süvöltőkről és a mesterséges intelligenciáról.

2020-01-20 dehir.hu, haon.hu

Debrecen - A vízimadarak élete, haszna, hasznosítása áll a Debreceni Egyetem ismeretterjesztő sorozatának idei első rendezvényének középpontjában. A Vízimadarak hasznáról, avagy hogyan játszanak szerepet a növények terjedésében? címmel Lovas-Kiss Ádám tart előadást.

2020-01-20 balatontipp.hu

A Balatoni Limnológiai Intézetnek semmi köze a Tihanyi-félsziget mellett zajló víz alatti mesterséges zátonyok, vagy más néven akadók építéséhez – reagált kérdéseinkre a kutatóintézet vezetője.

2020-01-19 24.hu

Az emberi tevékenység nemcsak elpusztít fajokat, de újakat is képes létrehozni – ennek persze nem mindig örülünk. ...A körülöttünk zajló fajképződésről egy korábbi tanulmánya alapján kérdeztük Dr. Rózsa Lajos zoológust, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadóját...

2020-01-19 M1 Ma délelőtt

Olaszországi madáréneket tanítottak meg egy pilisi énekesmadárnak. A Ma délelőtt vendége volt: Garamszegi László Zsolt igazgató, Ökológiai és Botanikai Intézet.

2020-01-19 magyarnemzet.hu, MTI, velemenyezd.hu, lokal.hu, dehir.hu, makohirado.hu és mások

A madárénekek is divatszerűen változhatnak – mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

2020-01-19 InfoRádió, infostart.hu, agrarszektor.hu,

Ódor Péter, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa szerint a Nyugat-Magyarországon tapasztalt luc állománypusztulásban is komoly szerepe volt a szú károsításnak. A fák ellenállóképessége csökkent a bogarakkal szemben, rosszabb a gyantatermelése a klímaváltozás miatt.

2020-01-19 balatonfured.hu, hirbalaton.hu

A Balatonról, végzetes parazitákról, klímahelyzetről is beszélgetett a balatonfured.hu balatonfüredi előadása apropóján, Jordán Ferenc, hálózatkutató biológussal, a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatójával. - Aggasztó a helyzet a Balatonnál? Milyen nyomokat hagynak az emberi beavatkozások a tó ökológiai rendszerében? Miért fontos az óceánkutatás itt a Balatonnál? És miért nem akarják meghallani a döntéshozók a szakma véleményét?

2020-01-18 hirado.hu, gondola.hu, hirmagazin.eu

Eltűnnek a kristálytiszta vizek. Buckó Krisztina, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa és az Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének tudományos főmunkatársa az úgynevezett kovaalgaminták alapján az ökoszisztéma változását vizsgálja." Asterionella formosa az a diatóma, vagyis az a kovaalga, amely nagyon egyértelmű jelzést adott a világnak, hogy nagy bajok vannak.

2020-01-16 magyarnarancs.hu

Kröel-Dulay Györggyel az Ökológiai Kutatóközpont munkatársával beszélgettünk: Ausztráliában minden évben vannak tűzesetek, amiért az éghajlat és a növényzet a felelős. Ami az idei tüzekben speciális, hogy sokkal nagyobb területet érintenek, és a szokásosnál hamarabb, már augusztus-szeptember környékén kezdődött a szezon, miközben általában január-februárban van a csúcsidőszak.

Oldalak