Science Café

A két agyfélteke nem azonos módon működik, azonban mindkettő egyformán fontos. A bal agyfélteke analitikus és objektív, felelős a nyelvi, logikai, számolási készségekért és az elvont, tudományos fogalmakért. A jobb félteke intuitív és szubjektív, rajta múlik a kreativitásunk, a művészetértésünk, a humorunk, a képzelőerőnk és a téri képességeink. Az alábbi projektjeinkben a tudomány és a művészet kapcsolódik össze.

Összekötve - a Könyves Magazin élő beszélgetőműsora Garamszegi László Zsolttal

Garamszegi László evolócióbiológus-ökológus, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója az Összekötve élő beszélgetőműsorában. Miben hasonló és miben különböző a koronavírus járvány és a 100 évvel ezelőtti spanyolnátha? Milyen ökológiai szcenáriók léteznek a közeljövőben?

Jordán Ferenc: A vírus is csak akkor rossz, ha terjed, egyébként semmi bajunk vele

Mi köze van a globalizációnak a jelenlegi járványügyi helyzethez, a koronavírusnak a Bajnokok Ligájához, Rousseau-nak az Instagramhoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetett a Könyves Magazin az ÖSSZEKÖTVE sorozat 4. részében Jordán Ferenccel, az Ökológiai Kutatóintézet hálózatkutató biológusával.

Visszaszámlálás 10. Dragomán György és Jordán Ferenc

Az általunk ismert világnak vége. A klímaváltozás új kihívásokkal szembesíti az emberiséget. Mi változik? Mire kell felkészülnünk? Hogyan tudja a fogyasztásra épülő társadalom megváltoztatni régóta berögzült szokásait? A tudomány tényekkel, az irodalom szavakkal írja le és teremti meg a világát.

Egy erdő ára. Slam akadémia 5. Gazdasági növekedés=klímakrízis?

A Slam Akadémia ötödik, EGY ERDŐ ÁRA című estje arra a kérdésre fókuszál, hogy a rendszerint pozitív kontextusban emlegetett gazdasági növekedésből szükségszerűen következik-e a klímaváltozás?

VM X. a 10 éves Varázslatos Magyarország természet-estje

Meddig tart a varázslatos sokszínűség? - WWF Corner beszélgetés a környezeti válságról és a fajok kipusztulásának következményeiről. Beszélgetőpartnerek: Jordán Ferenc (biológus, igazgató Balatoni Limnológiai Kutatóintézet), Máté Bence (természetfotós), Puskás Péter (zenész), Sipos Katalin (biológus, igazgató WWF Magyarország).

A 10 éves Varázslatos Magyarország természet-est plakátja
Klímaváltozás és gasztronómia

Székesfehérváron a Magyar Konyha magazin és a SVÉT szakácsoknak és termelőknek szervezett konferenciát, hogy helyi szintről indulva találjanak megoldásokat a klímaváltozás okozta problémákra.

Klíma és konyha
Kutatók párbeszéde a társadalommal

"Sokat foglalkozunk azzal, hogy hogyan gyűjtjük a szemetet, miközben szépen elnézzük, hogy miért is termelünk annyi hulladékot. Miért van az, hogy a fogkrémes tubus még egy papír dobozba is be van csomagolva, vagy hogy amikor bemegyünk egy gyorsétterembe, akkor majdnem annyi szemét keletkezik, mint amennyit megeszünk?

Margó Irodalmi Fesztivál kortárs magyar írók legjavával és Garamszegi László Zsolttal

Az irodalom magányos műfaj: csak mi vagyunk és a könyv, versnyi vagy akár ötszáz oldalnyi utazások ismeretlen világokba. A Margó Irodalmi Fesztivál azonban közösségi esemény: az író, a könyv és az olvasó egymásra találása rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon.