BLI Hal- és konzervációökológiai Kutatócsoport

A kutatócsoport vezetője: 
A kutatócsoport tevékenysége: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csoport fő profilja a halak sokféleségének és közösségszerveződésének tanulmányozása édesvizekben.

Elsődleges modell rendszerünk a Duna és a Balaton vízgyűjtője, amelyet számos emberi hatás ér. Célunk, hogy megismerjük a környezeti tényezőknek a fajok populációdinamikáját és az együttesek szerveződését befolyásoló hatásait és gyakorlati javaslatokkal szolgáljunk az emberi hatások mérséklésére. Kiemelten fontos kutatási terület a halak élőhely-használatának, egyedfejlődést kísérő táplálékváltásainak és anyagforgalmi kapcsolatrendszerének megismerése, a növekedést, túlélést és táplálkozási feltételeket meghatározó tényezők vizsgálata a Balatonban. A balatoni befolyókon végzett felméréseink fő célja az idegen-honos inváziós fajok elterjedésének és hatásainak feltárása. Vizsgáljuk a halállomány dinamikáját a Duna folyamban és árterén.

Emellett, országszerte végzünk kutatásokat a halegyüttesek biológiai sokféleségét jellemző regionális léptékű mintázatok megismerésére, környezet és természetvédelmi célú értékelő rendszerek fejlesztéséhez és az emberi hatások feltárására.

Válogatott publikációk:

2020

Czeglédi, I., Kern, B., Tóth, R., Seress, G., & Erős, T. (2020): Impacts of urbanization on stream fish assemblages: the role of the species pool and the local environment. Frontiers in Ecology and Evolution, 8, 137.
Erős, T., Bányai, Zs., (2020): Sparing and sharing land for maintaining the multifunctionality of large floodplain rivers. Science of The Total Environment (2020): 138441.

2019